SKL

Läste en debattartikel i NWT i dag, från förhandlingsdelegationen för  Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). De påpekar där att den stundande konflikten är onödig och oansvarig. De återkopplar i artikeln den gamla sköna slagdängan att vi har varit en av de mest gynnade yrkesgrupperna under -90 och 2000-talet. Jo, tjena. Om man tittar på löneutvecklingen i procent (%) så hittar de statistik från förra året som är upp mot 4,7% på vissa lokala plan. Wow, 4,7%! Det kan man ju köpa en helt ny tv för det..... Dra av inflationen från det, och räkna på resten. Läkarna och Kommunal har i år fått löneökningar på minst 7,5%. Varför ska vi nöja oss med mindre?

Dessutom är det alltid missvisande att prata om löneökningar i procent. Speciellt när sjuksköterskeyrket alltid har varit kvinnodominerat, och därmed ett låglöneyrke. Så om man kommer från ingenting och får löneförhöjningar på 4,7%, så har vi inte direkt tagit oss nånstans heller. Men det är det ingen på SKL som tänker på. Om jag tjänar hundra kronor i månaden, och får en lönerförhöjning på 100:-, så är ju det 100%! Det är ju helt fantastiskt!

Ett av problemen med det här, är att de tjänstemän, politiker och personalansvariga som hanterar den här förhandlingen, har inte något annat för ögonen än att i slutänden göra ett bra bokslut så de får behålla jobben en mandatperiod till. Hur själva sjukvården och de som jobbar med den mår, är inte lika viktigt. Sitter man som landstingschef med en bit över 120.000:-/månaden så är det korrumperande vare sig man vill eller inte. Man tappar kontakten med de "vanliga" löntagarna, förlorar förmågan att förstå hur de känner det. Empati är ett annat ord för det.

Sjukvården ska styras av folk som är sakkunniga inom sjukvård, inte av hobbypolitiker med virkad slips. Som fått sitt uppdrag för lång och trogen tjänst inom ena eller andra partiet.

Landstinget i Värmland

  

Under allt för lång tid har Landstinget i Värmland valt att bortse från den obefintliga löneutvecklingen hos sjuksköterskor i Värmland. Det måste ske en ändring av detta.

  


Landstinget i Värmland har lärt sig att det går utmärkt att suga blodet ur sjuksköterskorna medelst falska löften och frierier om kommande lönepåslag. Vi har fått oss till livs att det visst är sant att lönerna är för dåliga, men att det inte är något man kan ändra på över natt. De allra flesta av oss har nu hört dessa argument i upp mot 15-20 år. Hur lång tid ska det få ta?


Vissa år har man också anfört den dåliga ekonomin som anledning till utebliven löneutveckling. Landstinget har dock under denna period gjort både bra och dåliga bokslut, utan att det påverkat våra löner åt något håll. Man har bett om vår förståelse för att den svåra ekonomiska situationen omöjliggör en vettig löneförhöjning, och detta har accepterats av oss. Nu är det inte längre försvarbart att anföra detta som skäl. Frågan är inte längre enbart ekonomisk. Den är numer moralisk. Hur långt kan de personalansvariga och politikerna gå i sin helt samvetslösa hållning gentemot oss?


Detta är att jämföra med Kommunals avtalsrörelse som varit framgångsrik. Tyvärr mäktar inte Vårdfacket med att ta sig an Landstinget i Värmland. År efter år landar man rent löjeväckande avtal för sjuksköterskorna. Det är bara att beklaga. I stället får vi som individer ta striden med arbetsgivaren.


Det har från Landstingets sida inte visats några tecken på god vilja eller genuin förståelse för våra krav och förhoppningar. I stället har man valt en politik som bygger på nedskärningar och lönepåslag som i praktiken är under negativ utveckling (inflationstryck i jan 2008 - 3,2%. Riksbankens inflationsmål - 2% Löneavtalet 2007 - 3,5%).

Man har tydligt signalerat vad som är viktigt att satsa på inom Landstinget genom att sedan 2001 anställa ytterligare c:a 100 tjänstemän på den administrativa sidan.

Man kan fråga sig varför vi har ett Landsting där man väljer att skära ner på själva kärnverksamheten - vården?


Vi vet, redan nu, vilka svar vi kommer att få från tjänstemän, personalchefer, politiker och förhandlare. "Det är en lång process...", "Ekonomin måste vara i balans...", "I år finns det inget utrymme..." o.s.v. Det är inga argument vi inte hört förut. Vi tror inte på och accepterar ej argumentet att det inte finns pengar! Det finns pengar, det handlar enbart om att man måste fördela om resurser. Det handlar om att Landstinget i Värmland måste visa att man tycker att vi är värda en lönesatsning.


Det kommer att höjas röster om hur tredje man, "värmlänningen", kommer drabbas negativt av att vi tar strid. Detta är i sig heller inget nytt argument. Fråga i stället hur långt bakåt vi som sjuksköterskor måste böja oss för att tillgodose värmlänningens behov av kvalificerad vård? Ska tredje man alltid komma före oss själva? I alla avseenden? När är det rimligt och godtagbart att vi prioriterar oss själva och vår situation? Givetvis går landstingsledningen ut i media, dagligen, och varnar för att den stundande kommer bli samhällsfarlig. Syftet med den manövern är glasklar - nu gäller det att vända den allmänna opinionen mot sjuksköterskorna. Om konflikten vore så samhällsfarlig som de säger, varför begärs det då inte in skyddsarbete? Här tar inte Landstinget sitt ansvar.


Frågan är bara om ni ansvariga är beredda att ta konsekvenserna av en utebliven lönesatsning. Tror ni att ni kan bedriva en fungerande sjukvård i Värmland utan oss?


Nu kräver vi en riktig löneutveckling under 2008/09. Då menar vi inte siffror i storleksordningen 3,5 % (som försvinner i inflationen). Vi vet att det finns pengar. Kommunal lyckades förhandla till sig rejäla lönelyft. Nu krävs det satsningar på oss som har eftergymnasiala studier på tre år eller mer!


Kompis från förr...

image72

Ja, se där vem man kan springa på i Karlstadnatten.
Tack för att du finns Tommy!

Landsort

Jag tänkte att jag skulle skriva nåt helt otroligt inspirerat här. Men när jag väl kom fram till sidan, så tog det liksom bara slut. Konstigt det där. Ena stunden är huvudet fullt av grejer som jag vill förmedla. Å andra stunden har det liksom bara dragit. Var tar det vägen? Åker det på semester? Eller är det bara och handlar? Tankar bilen kanske? Den här tiden på året kanske det lämnar in deklarationen?

Såg förresten att svenska folket gärna skulle betala högre skatt, om sjukvården blev bättre. Där ser man. Svenskar bågnar inte under skattetrycket om det är för rätt ändamål. Det finns hopp för Svenne Banan. Undrar vad som händer om vi höjer skatten på villor? Eller bensin?

Den 21 april träder strejkvarslet i kraft för sjuksköterskorna. Eftersom jag tillhör den yrkesgruppen, ska det bli synnerligen intressant att se vad som händer. Min spaning är:

Dag 1 - Ingenting. Stort massmedialt uppbåd.
Dag 2 - Som dag 1. Nu med uppföljning från akuten i Karlstad, och operation.
Dag 3 - Intervju med nån från Landstingets adm., förmodligen Gunnar Blomqvist, han beskriver läget som oroande. "Tredje part drabbas", d.v.s. allmänheten. Gunnar vägrar inse att Landstinget också har ett ansvar i konflikten.
Dag 4 - Allmänhetens sympati svänger, när de inser att väntetiderna på de olika avdelningarna har nått taket. Man får vänta minst sex timmar på en vanlig provtagning.
Dag 5 - SKL ger ett skambud som Vårdförbundet känner sig tvingade att acceptera.
Dag 6 - Konflikten mynnar ut i lönehöjningar på 4,7- 2,8 och 2% över tre år. Men fredsplikt inskrivet i avtalet.
Dag xx - Miljoner sjuksköterskor avsätter styrelsen för Vårdförbundet och bildar ett nytt fackförbund. SOm omedelbart tar ut alla medlemmar i strejk.

My ass.
Det är bara att byta jobb känns det som. Landstinget är en vampyr, och vi har ingen vitlök.


Sånt här gott vin är inte varje dag jag dricker. Men nu har jag

DSC00367.JPG
Sånt här gott vin är inte varje dag jag dricker. Men nu har jag gjort det iaf :)